Home Интересни места Балша, на границата на два свята — между полето и Балкана
Балша, на границата на два свята — между полето и Балкана

Балша, на границата на два свята — между полето и Балкана

0
2

Есен е. Времето внезапно застудя, но това бе по-скоро типично за това време на годината. Изчакахме търпеливо ранния следобяд, за да уцелим най-топлата част на деня и отпрашихме на запад. Разходката нямаше да е дълга, но определено се очертаваше да е доста интересна и ползотворна. Избрахме Балша защото за това малко селце не бе писано почти нищо, а определено имаше какво да се види. То е едно от най-старите селища в Софийското поле, с население около хиляда души и въпреки близостта си до столицата се радва на изключително спокойствие и хармония. Тук няма помен от промишления шум и напрежението, което често усещаме да се носи нявсякъде около нас. В центъра на селото е привидно тихо, което ни прави още по-любопитни от преди. С какво ли ще ни изненада това местенце?

_dsc0166

_dsc0168

_dsc0171

_dsc0174

_dsc0180

Картинката е идилична и нормална за всяко едно малко населено място. В центъра е местния магазин, автобусната спирка, Младежкия дом, детската площадка с красиво изрисувана чешма и бръснарница. Бръснарница ли? Чакайте малко. Това не е типично… Хвърляме един бърз поглед отвътре и оставаме очаровани. Тук сякаш времето е спряло…

_dsc0182

_dsc0187

img_7597

img_7598

img_7599

img_7602

img_7601

На края на едно стълбище ни чака бай Марин. Заговаря ни сякаш по поръчка и се тюхка колко малко хора са останали в селото. За 76 годишната си възраст е доста жизнен. Бастунът му служи по-скоро за показалка, отколкото за опора и въпреки двата си инфаркта и прекарания инсулт е приказлив и дружелюбен. Изпраща ни до селското дере и ни показва къде да пресечем, за да стигнем до двора на църквата. Пътят не е в добро състояние, прогизнал от влага и кален, на няколко пъти се подхлъзваме и политаме към селската река, но се разминаваме само на косъм от цопване.

_dsc0196

_dsc0193

Въпреки, че Божият дом трябва да бъде отворен по всяко време за миряните, външната ограда на църквата се оказва заключена! Преодоляваме я по съвет на една местна жена и скоро сме пред църквата. Всъщност църквите са две. Едната е по-старата, строена през XIV век, но в изключително окаяно състояние. Въпреки всичко е обвита с ламаринено покритие, което да защити стените и стенописите, които са останали до днешно време от разрушителната сила на времето. И въпреки ограничения достъп успяваме да се насладим на този изключителен паметник на културата, като дори си открадваме и по някоя фотография.

_dsc0205

_dsc0208

_dsc0209

_dsc0210

_dsc0218

_dsc0220

_dsc0221

_dsc0222

_dsc0224

_dsc0225

_dsc0227

_dsc0229

_dsc0230

Новата църква е доста по-масивна. Строена е през 1920г. и е действаща, като в нея се отслужват литургии, кръщанета, венчавки и погребения. През повечето време е заключена, защото няма местен свещенник, който да служи за постоянно. Изключително жалко. Оказва се, че в малка къщичка пред църквата живее жена, която се стъписва щом ни вижда.

_dsc0214

_dsc0231

 

– Как влязохте, ако мога да попитам? – отронва тя с изненада.

– Прескочих през оградата – отговарям кратко. – Нормално ли е църквата да е заключена, след като трябва да е отворена по всяко време за миряните? – питам на свой ред.

– По този въпрос се обърнете към Митрополита – получавам отговор, който не ми се струва много коректен, но няма какво да направя, затова просто благодаря и си тръгвам.

Времето прекарано на това място определено си струва. Тук има всичко, за което един млад пътешественик може да мечтае – красива природа, интересни събеседници и  една особена атмофера, която те поглъща и въвлича в един нов свят. Този на спокойния и пълноценен селски живот.

_dsc0236

 

 

Comment(2)

  1. В с. Балша не живеят около „стотина “ души а близо 1000 и не е изоставено!

LEAVE YOUR COMMENT

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *