Home Наследство от предците Каменните слънца на Палеокастро

Каменните слънца на Палеокастро

Каменните слънца на Палеокастро
17
1

Каменните слънца на Палеокастро

Това се случи в началото на май 2013г., когато с огромно нетърпение грабнахме раниците и поехме на път, към място което в последствие щеше да ни заинтригува по такъв начин, че нямаше да можем да го забравим.  Разположено едва на 3км. западно от Тополовград, скалното слънчево светилище „Палеокастро“ (от гръцкото „Παλαιόσ – Палайос“ – стар, древен, някогашен и „καστρο – кастро(н)“ – крепост), бе открито от братята Шкорпил през далечната 1888г. и до днес остава загадка за изследователите, заради мистериозните издълбани в скалата дискове. Някои смятат, че те са свързани с култа към слънцето, тъй като са издълбани на такива места, в които се концентрират слънчевите лъчи, ала други по-скоро са склонни да вярват, че в тях няма нищо мистично и свръхестествено, а по-скоро са дело на майката природа.

Палеокастро
Може би тук са ковани щитовете на древните воини?

Палеокастро

Палеокастро
Дребни улеи добавени в каменния кръг

Изкачвайки се нагоре към подстъпите на крепостта на няколко пъти се натъквахме на змии. Времето бе доста горещо, а влечугите тъкмо се бяха размърдали и се припичаха на камъните.

Ако можем с няколко думи да обобщим преживяното, мен ме гони двуметров смок, когото по незнайна причина бях раздразнил. Сашо бе ухапан от смок-мишкар, но оцеля, понеже имунната му система бе на ниво, а някъде по пътя попаднахме на този красив екземпляр (безкрак гущер), който бе по-уплашен и от нас, и побърза да избяга още преди да го уловим.

Палеокастро

Горе, на високото, почти всеки къс скала бе издълбан, а броят на кръговете около нас бе зашеметителен.

Накъдето и да се обърнехме виждахме само улеи, кръгове, издълбани слънчеви дискове…. Това беше царството на Слънцето…

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро
Скален трон с панорамен изглед

Палеокастро

Палеокастро
Непознат древен символ

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Палеокастро

Някъде в района е имало и древна крепост, останките от която обаче така и не видяхме. Може би не бяхме обърнали внимание или просто са били заличени с времето. При всички положения си бяхме обещали отново да дойдем и да обърнем повече внимание на загадъчните слънчеви кръгове.

 

Comment(1)

  1. Blagodarya Vi , dobri hora . Chrez Vashite snimki , razkazi , patepisi i drugi materiali i nie „obikalyame“ krasivite mesta v nashata prikazna Rodina . Da ste jivi i zdravi ! Na dobar chas kam novi horizonti ! Bog da vi blagoslovi !

LEAVE YOUR COMMENT

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *