Home Интересни места Мемориалът на Антонивановци
Мемориалът на Антонивановци

Мемориалът на Антонивановци

0
0

По време на партизанското движение (1941-1944) в Родопите действат множество партизански отряди. Един от тях, действал в района на Западни Родопи, е отряд „Антон Иванов“. Създаден е на 14.02.1943 г чрез обединението на Баташката и Кричимската чета. През лятото на 1943 г съставът на отряда достига 100 души, които извършват нападения над предприятия и железопътни гари, използвани и от германски войски в България, както и убийства на дейци и поддръжници на властта. На 06.10.1943 г отрядът, вече наброяващ 200 души, провежда едновременна акция срещу седем обекта. Овладява гара Кричим и гара Дорково. През зимата на 1943 г по-голямата част от отряда се установява на лагер под връх Баташки снежник.

Мемориалът на Антонивановци

През февруари 1944 година жандармерийски части блокират достъпа на отряда до населените места в околността. Група партизани успява да се промъкне през блокадата до Батак, за да вземе храна от ятаци, но е открита по пътя и ѝ се налага да приеме бой с превъзхождащ по сила противник в местността „Търновица“. В сражението е убит помощник-командирът Георги Чолаков. Партизаните напускат зимния лагер и започват тежък поход през Родопите, преследвани от многобройни армейски и жандармерийски подразделения. Отрядът е обкръжен и след няколко ожесточени боя е разгромен в местността „Сухото дере“, близо до река Въча. Загива и командирът на отряда Георги Ликин. След десетдневен сблъсък се спасяват 32 партизани.

Мемориалът на Антонивановци, построен на западния бряг на язовир Въча (бивш Антонивановци) е паметник, издигнат е в чест на отряд „Антон Иванов“ и загиналите в Родопите 154 антифашиста по време на партизанското движение в България. Над входа на мемориала е записан следният текст : „Да умреш когато Земята се отърсва от Отровната си плесен – Това е песен, да! Това е песен!“

Мемориалът на Антонивановци

Във вътрешността му, с изрязани в бетона букви, разчитаме клетвата: „Аз, народният четник от Партизански отряд „Антон Иванов“, Втора оперативна партизанска зона на Народно освободително партизанско движение, се кълна и обещавам пред другарите си и пред лицето на целокупния български народ, че ще служа вярно и честно на народа си, че ще се боря с безстрашие и себеотрицание против фашисткото мракобесие, германските поробители и техните български агенти, предатели и всички техни мероприятия. Кълна се и обещавам да понасям с твърдост и упоритост всички трудности и несгоди, да дам живота си, кръвта си, капка по капка, за великото и справедливо народно дело, да изпълнявам всички заповеди и указания на своите командири и органи на отечествения фронт, устава, реда и дисциплината на партизанския отряд. Безпощаден към народните врагове, изедници, палачи, убийци и народни предатели, се кълна и обещавам да бъда верен страж на българския народ, на неговия имот, чест и народни традиции. Ако ли пък престъпя тая клетва, издам другарите си или четническа тайна, или жив се предам в ръцете на врага, нека бъда трижди проклет и понеса най-суровото наказание – разстрел с това оръжие, което целувам!“

Мемориалът на Антонивановци

Мемориалът на Антонивановци

Паметникът е изключително внушителен и забележим с височината си и с бялата си осанка отдалеч. За съжаление, към настоящия момент достъпът до него е затруднен заради строгия пропускателен режим на язовирната стена на язовир Въча – най-високата стена в България със своите 145 метра. Достъпът до него е възможен по вода или откъм селата над западния бряг на язовира.

Мемориалът на Антонивановци

Мемориалът на Антонивановци

LEAVE YOUR COMMENT

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *