Интересни места Пътешествия и приключения

Брождения по Великден (Част Втора)

Няколко часа ми бяха необходими докато си намеря що-годе подходящо място за нощувка. Измъчих се с търсенето на удобен брод през който да премина дълбоките заблатени канали, където водата се спуска на бавни обороти и се влива в язовир Пясъчник. На пръв поглед няма нищо необичайно, ала съм привлечен от безспирния крясъкът на птиците и с любопитство заоглеждам короните на дърветата край които преминавам.

Стотина метра по-нататък пред мен се изпречва кривнала полуизбеляла табела на която се чете, че съм попаднал в защитена зона “Герена” – едно от последните местообиталища на сива чапла.

Изпълвам се с радост от това, че ще имам щастието да наблюдавам тези птици в естествената им среда. Докато се усетя и слънцето вече бе залязло, хвърляйки последните си огнени лъчи към небето, от които се получава красива смесица от топли цветове, допълнили картинката с пленителните полети на чаплите. Това бе една от най-красивите гледки, които бях виждал в целия си съзнателен живот до сега.

Измествам се с няколкостотин метра за да не преча на обиталището, разпъвам палатката и се заемам да търся дърва за огъня. Тъмнината бе започнала да се сгъстява и малко светлина нямаше да ми излишна. Дълго стоя край лагерния огън и нито студът, нито тъмнината не бяха в състояние да ме уплашат. Дори и птиците са затихнали, свити в гнездата си, заспали, прегърнали се, крило до крило… Бяха щастливи, благословени, заели първия ред на небесния звезден спектакъл.

Заспал съм неусетно край огъня без да успея да се вмъкна в палатката си, но това като че ли нямаше никакво значение, защото вече не бях тук, на това място. Летях надалеч, в безтегловност, така както птиците плаваха във въздушните си коридори, аз се носех напред…

Будя се от утринния хлад, гладен и жаден, сякаш съм пътувал стотици години без да се спра за да сложа и залък в устата си. Не зная колко време съм спал, но бях убеден, че докато тялото е почивало духът ми е бил непокорен и е бродил надалеч. Усетили присъствието ми птиците се размърдват и първите от тях напускат гнездата си с крясъци.

Стотици сиви чапли и корморани стават за да закусят в близкия водоем, за да оправят тоалета си и да се подготвят за очертаващия се приятен ден. Стигам до брега на водоема и сядам край него за момент, който продължава цяла вечност.

Заплесвам се докато обхождам с поглед водната шир и когато отново поглеждам часовника установявам, че са минали цели два часа, които трябва да наваксам. Обратният път е също толкова приятен колкото и на идване, криволичещ, на места с дълбоки дупки през които може да премине само каруца, но за сметка на това доста живописен.

По едно време попадам на странна гледка. На една ливада пасат два коня, които се движат с подскоци напред-назад. В първия момент решавам, че са просто спънати с верига или въже, ала когато поглеждам към краката им с учудване откривам, че копитата им са израстнали до невероятна дължина, сякаш никога не са били подрязвани. Горките животинчета нямаха друга опция освен да се придвижват подскачайки и да се надяват, че някой добър стопанин ще ги прибере и ще се грижи за тях.

Пътят ме отвежда до края на Старо Железаре откъдето по шосето стигам до централния площад. Докато вървя отново се любувам на поредица от арт-графити, една идея по-интересни от тези които бях видял вчера.

Обедно време е. Под сянката на едно дърво са застанали двама от местните и упътват посетителите на селцето, които са дошли отдалеч за да се разходят.
– А, там ме и снимат – горделиво се пъчи единият. – Няма проблем щом като ще ставам известен.

Ухилвам се и обръщам фотоапарата към камбанарията на църквата срещу мен върху която са свили гнездо два щъркела. Мъжкият грижовно разперва криле за да пази сянка на по-крехката женска и застива стоически над нея. Тя пък му се отблагодарява с тракане на клюн и се сгушва до него.

Вилиан

Казвам се Вилиан Стефанов и съм роден в град Смолян. Обичам фотографията и пътешествията из родината по не толкова известни кътчета.

Добави коментар

Натисни тук за да коментираш

Купи книгите от поредицата:

book
За поръчки само по email на: [email protected]
Do NOT follow this link or you will be banned from the site! /* ]]> */