Мистерията на исихазма: Алботински скален манастир

Исихазмът е религиозно мистично течение, чието значение е „покой, безмълвие, вглъбеност”. Според него монасите  достигат до Бог, чрез съзерцание и наблюдение на нещата които се случват около тях. По този начин умът укрепвал, а съзнанието ставало по-чисто. Обявена е за официална религия по българските земи от цар Иван Александър около 1360г. Знае се, че основоположник на учението в България е монахът Григорий Синаит, който с подкрепата на цар Иван Александър, основал Парорийския манастир в Странджа планина.  Светата обител била подкрепяна от благоволението на Царя  и за кратко дори имала правомощията на патриаршия.

Това учение не се изповядва в днешно време поради липса на последователи.

Малко са известните древни средища на Исихазма по нашите земи, някои от тях са повече от известни, а други тънат в забрава, но с тази поредица ще се опитаме да покажем тази необикновени места, през погледа на пътешественика.
Алботинският скален манастир се намира в местността Албутин, само на няколко километра от видинското село Делейна. В близост до него са открити 29 гроба, което говори, че светата обител е била една от най-посещаваните по нашите земи.

Тъй като е лесно достъпен, в миналото освен от монаси е бил посещаван и от скотовъдци, а след обезлюдяването си е бил ограбван многократно от иманяри. Обявен е за паметник на културата през в „Държавен вестник“, №221 от 28 декември 1927 и в №100 от 26 декември 1969 година, но в момента никой не полага грижа за неговото възстановяване или поддръжка.

Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир   Алботински скален манастир  Алботински скален манастир Алботински скален манастир  Алботински скален манастир  Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир Алботински скален манастир

Страстен пътешественик и любител на дивата природа! През 2016та прекосява България от юг на север и от запад на изток, като описва приключенията си в две от книгите от поредицата "Пътеводител на Забравената България": КНИГА 3 - Експедиция Речен…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *