Забравените монументи от миналото: Мемориал Балова Шума

Някъде там, край монтанското село Гаврил Геново, се извисява полузабравеният комплекс "Балова шума". Името идва от местността, сред която е издигнат през далечната 1970 година.

Забравените монументи от миналото: Мемориал Балова Шума
Кадър с дрон на Иван Симеонов

Някъде там, край монтанското село Гаврил Геново, се извисява полузабравеният комплекс "Балова шума". Името идва от местността, сред която е издигнат през далечната 1970 година. Замислен е като паметник, увековечаващ съдбата на загиналите партизани от отряд „Христо Михайлов“ (1944 г.), но и на жертвите от три големи въстания: Чипровското (1688 г.), Септемврийското (1923 г.) и Деветосептемврийското (1944 г.).

Архивните снимки/фотографии представят комплекса като идеално поддържан - ливадите са окосени, алеите с хвойна са подкастрени, а всички пътечки - чисти. 

Добре известен факт е, че с настъпването на демокрацията огромна част от паметниците в страната бяха оставени на произвола на съдбата и са занемарени, обрасли в бурени и гъсталаци. В "Балова шума" не е по-различно. Да обикаляш тук лятно време е по-добре. Истинска симфония от птичи песни, огласящи гората и крякане на жабите от намиращия се наблизо язовир! Става ти сякаш по-леко, не се чувстваш сам. От време на време дори някои рибар може да намине, да си спомни нещо от онова смутно време или пък просто да полежи на сянка и да си почине преди да потегли обратно към вкъщи.

Зимно време обстановката е по-тягостна и мъчна. Няма къде да се скриеш ни от виелицата, ни от студа. Красивата, покрита с орнаменти врата на високия монумент отдавна е избита от пантите и предадена за скрап или в най-добрия случай отлежава в нечия частна колекция. Севернякът, възпиран донякъде от дъбовата гора, успява все пак да си пробие път и със свистене се провира в кръстовидните процепи на криптата. Тъжно е да знаеш, че тук някога, като символ на борбеността, смелостта и почитта, е горял вечен огън. Пламъче, затопляло душите на мнозината идвали да се поклонят.

Момент! Забелязахте ли разликата в двете снимки?

Точно така! Ръката на девойката я няма, а една от фигурите напълно липсва…

ПРЕДИ:

СЕГА:

Оказва се, че през 2003-та крадци отрязват тези части и необезпокоявано ги пренасят, въпреки че тежат повече от тон. И досега престъпниците не са открити…

За финал нека да се насладим на гледката отгоре: