(Видео) Кой беше най-таченият свещеник в Родопите – отец Атанас Аролски?

За съжаление вече не е между нас, но въпреки всичко ще помним завета му, който със сигурност ще отеква още дълго време сред миряните. Човек с характер, с една особена искрица в душата и здрав морал – все неща, които мнозина в днешно време не притежават.

Отдайте почит на отец Атанас Аролски!

***

Деветдесет и пет годишният отец Атанас Аролски е роден на 1 ноември 1919г. в с. Павелско, като през 1941 г. завършва богословското училище при гара Черепиш и е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Кирил през 1943г. След това бива назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Георги“ в гр. Златоград, като в продължение на цели 50 години грижливо обгрижва духовните нужди на енорията си. От 1983г. по заповед на Пловдивския митрополит Арсений завежда енориите в селата Хвойна, Павелско, Бенковски, Студенец, Забърдо. Ежедневно изминавал пеш разстояние от порядъка на 10 км, за да обикаля храмовете в подопечните му села.

През 2009г., когато навършва 90-годишна възраст е отличен с орден на Пловдивската света митрополия „Св. ап. Ерм“ І-ва степен от Пловдивския митрополит Николай. Орденът му бе връчен от Константийския епископ Антоний, тогава викарий на Пловдивския митрополит.

На 28 март 2015г. се представи в Господа протойерей Атанас Аролски от с. Хвойна, Смолянска духовна околия.

„Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!”

Извадка от сайта https://www.plovdivskamitropolia.bg .

Страстен пътешественик и любител на дивата природа! През 2016та прекосява България от юг на север и от запад на изток, като описва приключенията си в две от книгите от поредицата "Пътеводител на Забравената България": КНИГА 3 - Експедиция Речен…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *