Лековитият извор

Преди повече от половин век край смолянското село Левочево бликанала вода. Но не обикновена, а лековита. Хората установили, че помага при проблеми със зрението и заболявания на очите. Така през 1948-ма година родолюбиви местни жители построили чешмичка, която нарекли „Водицата“.

Лековитата вода извирала изпод грамаден камък. Преди няколко години скален къс от камъка, изпод който блика водицата, надвиснал над пътя, водещ към селото, та трябвало да го взривят, за да не се срути. Имало местен човек, който опитал да се противопостави на деянията, аргументирайки се, че ако взривят камъка, водата може и да изчезне. Не го послушали и раздробили камъка на парчета.

Оттогава, в определени периоди от годината Водицата пресъхва. Вярващите определят тази ритмичност като някакво предзнаменувание от Господ и Света Богородица. Сякаш Небесната сила решава кога лековитата водица да бликне отново изпод огромната скала. Може би тогава, когато хората имат най-много нужда от нея.

Александър Караджов е от онези вдъхновяващи хора, които приемат дивата планина за свои дом и не спират да пътешестват из родината. Той е любител на туризма, обича да се вре по малко известни или напълно непознати места, но предпочитано от него място за…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *