На покрива на Родопите: Връх Широколъшки снежник

Панорамните места в Родопа не са никак малко. Морфологията на планината е такава, че търсачите на гледки не срещат особени трудности при подбора на върхове с 360-градусова панорама. Започваме една поредица, която решихме да наречем „На покрива на Родопите“, като целта й е да ви покаже част от най-панорамните места в Свещената планина.

Случайно или не, тъй като най-високата точка в Родопа – връх Голям Перелик /2 191 м/ е зона със забранен достъп поради разположената в най-високата му част секретна радарна станция, се отправяме няколко километра на северозапад, където ни очаква върхът с много имена – Широколъшки снежник, Карлък, Орфей…Както и да го наречете, няма да сбъркате. Ще допуснете грешка, обаче, ако при някое от посещенията си в Родопите го пренебрегнете и не му отдадете заслужено внимание.

На покрива на Родопите:  Връх Широколъшки снежник

Широколъшки снежник е втори по височина в цялата планина. Издига се на внушителните 2 188 м над морското равнище и е безспорно един от най-красивите върхове в тази част на Родопите. Гледката от него е във всички посоки. А ако имате усещането, че може да докоснете Славянка, Боздаг или Пирин, значи сте уцелили прекрасен ден.

На покрива на Родопите:  Връх Широколъшки снежник

Разположен на около 3 часа от Перелик, Карлък може да бъде изкачен във всеки сезон. През зимата тръпката е по-различна, защото обикновено снегът е повече от два метра и задължително трябва да сте оборудвани със ски или снегоходки, но пък гледките в мразовитите зимни утрини са още по-внушителни. Любопитен факт е, че непосредствено под върха започва единственото лавиноопасно място в цялата планина – улеите, достигащи почти до село Гела. Доста често през зимата търсачи на силни усещания изпробват уменията си по фрирайд именно там.

Местните жители от Гела и околните селца помнят една легенда, свързана с върха. В миналото, когато овцевъдството в Родопите било в разцвета си и мъжете прекарвали голяма част от годината по Егейското крайбрежие, единственото жените оставали в повечето села през есента и зимата. Това бил и подходящ момент за набези от страна на разбойници. Възрастна жена от едно от селата в подножието на Карлъка разбрала, че идат бандити и скрила всички моми в пещера под върха. Лицата им боядисала с въглен от огнището, а телата им покрила с кожи от мечка, за да бъдат незабележими. Така момите били спасени от поругаване.

На покрива на Родопите:  Връх Широколъшки снежник

На покрива на Родопите:  Връх Широколъшки снежник

Всички селца в околовръст са красиви и по родопски уютни – коминчетата на каменните къщи пушат почти целогодишно, а димът им ви приканя да ги посетите и ви напомня мигове от детството. Именно от Широколъшки снежник може да изберете следващата си дестинация – Гела, Стикъл, Солища, Кукувица, Мугла и много други селца и забележителности в района – коя от коя по-красиви…

Александър Караджов е от онези вдъхновяващи хора, които приемат дивата планина за свои дом и не спират да пътешестват из родината. Той е любител на туризма, обича да се вре по малко известни или напълно непознати места, но предпочитано от него място за…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *