Забравено откритие! Вижте къде е най-древното изображение на Звездният знак в света

Това откритие е направено преди почти 50г. и несъмнено можеше да се превърне в находката на века, ако тогавашните ръководни органи не бяха покрили случая и изпратили записките директно в архивите.

В днешно време едва ли някой би могъл да даде обяснение защо откритото в пещера Топчика е било нежелано и забравено. Пещера Топчика се намира на 7км в изключително труднодостъпно място в землището на село Добростан. Пътят до нея е скалист и труден, спуска се по планинското било и е истинско предизвикателство за всеки пътешественик.

пещера Топчика

Въпреки това през 1967г. група изследователи съвсем случайно попадат на входа на пещерата в която са открити скални рисунки и текст със старобългарски букви, който и до днес не може да бъде разгадан.

Научните среди са развълнувани и само година по-късно на това място се провежда експедиция, която под ръководството на ст.н.с. Атанас Пейков открива скелетите на голяма пещерна мечка и на дребно преживно животно. Освен това археолозите се натъкват и на керамика от старожелязната епоха, фрагменти от устия на глинени съдове, фрагменти с дръжки от глинени фигури и фрагменти от дъна на глинени съдове.

Звездният знак в пещера Топчика е най-древното изображение на този знак в света! По-забележителното откритие несъмнено са множеството скални рисунки на животни и различни геометрични форми измежду които се откроява Звездният знак, който сякаш излита от началото на скалата и се понася в  небесата.

Встрани от рисунките е издълбан текст на старобългарски, чието значение и до ден днешен е обвито в мистерия.

Страстен пътешественик и любител на дивата природа! През 2016та прекосява България от юг на север и от запад на изток, като описва приключенията си в две от книгите от поредицата "Пътеводител на Забравената България": КНИГА 3 - Експедиция Речен…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *