Железните пътища на България

Пътуването с влак винаги е криело особено очарование за мен. По-ниската скорост на придвижване, плавните завои, възможността да разглеждаш околностите по-продължително време – всичко това са само част от плюсовете на железниците.

Железопътната мрежа в България е с дължина малко над 4 000 км., а разнообразието от пейзажи край железните пътища е една от причините много туристи да опознават Родината ни, пътувайки с влак.

Смея да твърдя, че съм обиколил почти цяла България по релси, но една жп линия е оставила много силен спомен в съзнанието ми. Това е линията Димитровград – Подкова в участъка и между Хасково и Кърджали, или в така наречената местност „Средна Арда“.

В продължение на 17.5 км релсите се движат в непосредствена близост до водната шир, а над главите на пътуващите се извисяват шеметни скални феномени, с накацали по тях грабливи птици. По линията има и няколко тунела със значителна дължина, прокопани в скалите, както и няколко виадукта, разположени над дълбоките язовирни ръкави.

Любопитна подробност е, че след изграждането на линията водите на новостроящия се язовир Студен кладенец залели голям участък от релсовия път, което от своя страна наложило изместването на релсите с няколко метра по-високо. Свидетели за това са стърчащите на места самотни скали, наподобяващи малки каменисти острови. Ако човек гледа внимателно, ще забележи и още любопитни елементи от релефа – красиви водни каскади и няколко трапецовидни скални ниши, които природните стихии са пощадили от времената на тракийско присъствие до наши дни.

И въпреки че реално няма влак, с който може да се прекоси цялото разстояние от Русе до Подкова, си струва човек да се повози на железницата дори само в този участък. Повярвайте ми, ще се влюбите…

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

ЖЕЛЕЗНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

Александър Караджов е от онези вдъхновяващи хора, които приемат дивата планина за свои дом и не спират да пътешестват из родината. Той е любител на туризма, обича да се вре по малко известни или напълно непознати места, но предпочитано от него място за…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *