Зимни приключения в Родопите

През студеното полугодие Родопите са не по-малко завладяващи. Хиляди фенове на ските и сноуборда се струпват в Пампорово, за да практикуват любимото си хоби. Погълнати от адреналин и емоции, малцина, обаче, се замислят, че освен ски и сноуборд, планината предлага още много възможности за активна и пасивна почивка. В тази статия ще ви представим някои от тях.

Зимни приключения

Преходи със снегоходки

Субалпийското Перелишко било в Родопите предлага изумителни билни маршрути за динамични и по-спокойни преходи с продължителност от 2 до 6 часа. Преход от Перелик до Широколъшки снежник, спускане до махала Касъка над село Мугла, Гела, Солища или Стикъл са малка част от вариантите за снегоходене, които може да изберете.

Другите благодатни места се намират в района на Роженските поляни, Момчил юнак, Хайдушки поляни и Преспа. За радост на туристите там гъстотата на хижите и хотелите е сравнително голяма, което дава възможност за кратка почивка и чаша чай за подсилване пред камината на някоя уютна гостна.

Ако времето ви е ограничено или пък предпочитате да не се отдалечавате от курорта Пампорово, може да изберете нещо локално – преход до Орфеевите скали, връх Мургавец или Смолянски езера.

Моторни шейни

В последните няколко години разходките с моторни шейни набират изключителна популярност. Фаворит и тук е районът на връх Перелик, където може да бъде наета шейна за почасов или целодневен преход. Снежната покривка на „покрива“ на Родопите доста често надминава 3 метра, което е предпоставка за отлично преживяване, особено ако случите на слънчев ден с дълбоко синьо небе.

Зимни приключения

Фототурове

Обикновено, за ловците на мигове пречки няма. Не ги плаши нито снегът, нито вятърът, нито мъглата. Доста често може да станем свидетели на фотографи, очакващи своя златен момент – изгрев, залез, борба между диви животни и пр. Родопите около Смолян и Пампорово предлагат отлични панорамни места, от които може да запечатате чакания с години кадър. Най-добрите скали за панорамни снимки в района са: Соколица, Червената скала, Невястата и Турлука. Освен това, късмет може да извадите с кадър на пасящи диви кози, пеещи глухари или гладни лисици, вълци и диви свине.

Не по-малко пленяваща е етнографията в района, която може да ви превърне в неми съучастници в някоя грандиозна сцена. Зимните месеци са месеци на езически празници, шествия и стари християнски ритуали  – кукерски игри, надбягвания с коне, скачането за кръста навръх Йордановден и много други.

Горещи минерални извори

През деня кръвта ви може да кипи по пистите, но вечерта няма да бъде същата, ако не отпуснете морно тяло в някой горещ минерален извор. Най-удобният и близък до Пампорово вариант е Беденският минерален извор, който, освен закритата част, разполага и с неголям открит басейн до реката, за свободно ползване през цялото денонощие. Ако имате късмет, той може да бъде изцяло на ваше разположение. Може да разхлаждате или затопляте водата според нуждите си, а компания ще ви правят единствено звездите, луната и ромонът на реката.

Скално и спортно катерене

Запалените катерачи са другата категория, която не може да бъде възпрепятствана от времето. Разработените маршрути за скално катерене в края на екопътека Невястата ви очакват. А ако снегът е дълбок и катеренето по скали не е възможно, на ваше разположение е стена за спортно катерене с височина 10 м. и няколко маршрута с различна степен на трудност.

Пещерен туризъм

Най-красивата пещера в Родопите – Ухловица, е разположена недалеч от Пампорово и Смолян. За щастие на посетителите и феновете на подземните красоти на планината, тя работи целогодишно. При зими с повече сняг и по-високо ниво на подпочвените води може да бъдете едни от малкото късметлии, които ще се насладят на четири красиви синтрови езера в края на туристическия маршрут.

Зимни приключения

Северни елени в Родопите

Да, правилно прочетохте. От няколко години местен ентусиаст развива малка ферма с няколко животни, които е докарал сам чак от далечна Лапландия. Животните са адаптирани добре и се намират недалеч от Роженската обсерватория. Най-щастливи от необичайната среща със сигурност ще бъдат децата, защото мъжкият елен, носещ любимото име Рудолф, е изключително кротък и дружелюбен.

Зимни приключения

Планетариумът и обсерваторията

Смолян е един от малкото градове, които могат да се похвалят както с астрономическа обсерватория, така и с Планетариум. При това, и двата обекта са разположени на неголямо разстояние един от друг. Посещението на Планетариума е чудесно въведение в света на планетите и галактиките за малките и подрастващите. Роженската обсерватория пък се намира в едно от най-чистите откъм светлинно замърсяване места в Родопите и България. Освен знанията за Вселената, които ще добиете там, ще имате възможността да погледнете от високо околните планински ридове от панорамната тераса на върха на Обсерваторията.

Риболов на лед

Ако зимата е достатъчно студена, водоемите в района се сковават в дебел лед. Любителите на този вид риболов имат възможността да опитат късмета си както на някое от Смолянските езера, така и по високопланинските язовири в района – Доспат, Тешел и др.

Крепости и археология

Не е задължително да няма сняг, за да ги посетите. Може вие да сте първият човек за тази зима, който ще пробие пъртина до Смолянската крепост, Момчилова крепост, Калето край Кошница или Козник над Рудозем. В миналото всички те са били важни военни постове с невероятна 360-градусова панорама и са имали възможност да комуникират помежду си посредством огнени и димни сигнали. Днес достъпът до тях е улеснен, а самите обекти са реставрирани и социализирани.

Храмове и религиозен туризъм

Десетки са възможностите за посещение на стари църкви с уникални иконостаси и стенописи. Всяко християнско село в Родопите има свой храм, който, макар и неработещ постоянно, ще ви бъде отворен, а историята му ще ви бъде разказана с удоволствие от човека, който го стопанисва. Сред най-забележителните храмове са тези в Широка лъка, Върбово, Пампорово, Смолян. Момчиловци е едно от селата с най-много параклиси в околовръст. Селото е пазено от почти 30 параклиса, свързани в екомаршрут, който се изминава за няколко часа.

Зимни приключения

Панорамни площадки Вълчи камък и Орлово око

Ако висотите ви привличат, имате възможност да се изкачите до две уникални по рода си панорамни площадки, разположени високо в планината. От тях се разкрива ненадмината панорама към българската и гръцката част на Родопите, Пирин, Славянка и Рила. Изкачването до Орлово око трае около час, но има възможност за наемане на високопроходим автомобил, който ще ви качи до върха през офроуд трасе, ще ви изчака да се налюбувате на гледките и ще ви закара обратно в изходна позиция.

Сами се уверихте, че Родопите предлагат много повече от ски и сноуборд забавления. Природата е благодатна, а местните хора са помислили за атракции за всеки вкус. Както казваме тук:

„Елате и вижте, пък ако ви хареса, повторете!“

Александър Караджов е от онези вдъхновяващи хора, които приемат дивата планина за свои дом и не спират да пътешестват из родината. Той е любител на туризма, обича да се вре по малко известни или напълно непознати места, но предпочитано от него място за…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *