Вълшебни места в Западните Родопи: Кралството на пеперудите

Кастраклий е едно от интересните места, разположено в сърцето на Западните Родопи. Тук се пресичат няколко интересни туристически маршрута, сред които е и E8 „Рила – Родопи“, част от по-големия международен туристически маршрут, започващ от Ирландия и преминаващ през редица държави, сред които Великобритания, Холандия, Германия, Австрия, Словакия и др.

Едноименният резерват обхваща част от местността с площ 130 ха. Обявен е за такъв през 1968 г, като целта му е опазването на ценни реликтни съобщества от черен бор на възраст над 200 години. Освен тях, тук се намират и някои от най-редките видове дива орхидея, попадащи под юрисдикцията на резервата.

Какво обаче привлича най-много посетители тук?

Пеперудите. Поради спецификата на ландшафта в района, 2500 декара от цялата местност Кастраклий представляват безкрайни поляни с диви цветя, от цветовете на които тези ефирни създания набавят храната си – нектара. В България са известни около 3000 вида пеперуди, като само на територията на резервата се срещат над 400 вида. Според някои учени, това е второто място в света с така огромно видово разнообразие от пеперуди, струпано на малка площ.

Интересна е историята на хижа Орфей, която се намира в южния край на голямата поляна, на 6 км от село Борино. Построена е през 1941 г. като горски кантон. За кратко е използвана и като казарма. Днес е изключително уютна и чиста, работи целогодишно, а хижарят Иван е пословичен със своето гостоприемство. Хижа Орфей е една от последните хижи, в които се сервира безплатен чай.

Туристическите маркировки в района на Кралството на пеперудите са отлични. За 6 часа се достига до язовир Широка поляна, а пътеката до Девин се изминава за около 4 ч. В близост се намира Кемеровият мост – едно от малкото добре запазени мостови съоръжения в тази част на планината, при това реставрирано наскоро. В миналото е бил част от важен римски път, пресичащ Родопите през пълноводната долина на река Девинска. Именно тя – реката, на която е построен моста, е тази,  разделяща Кастраклий от друг интересен резерват – Дупката.

Малко хора са бродили из Дупката, а тези, с които съм имал щастието да разговарям, разказват страховити истории за бездънни урви, огромни стада диви кози, както и за един от най-високите водопади в страната ни, скрит в дълбок каньон от хорските очи и известен на малцина.

Многократно съм обикалял из тези диви и непознати земи в долината на Девинска река и зная, че крият много тайни. Години може да не стигнат на човек, за да обходи цялата долина и да проучи всички места. От контакта ми с природата в тази част на планината, обаче, научих едно – човек винаги трябва да е нащрек, защото Родопите могат да бъдат безмилостни към тези, които ги подценяват. Дори в Кралството на пеперудите законите са сурови.

Александър Караджов е от онези вдъхновяващи хора, които приемат дивата планина за свои дом и не спират да пътешестват из родината. Той е любител на туризма, обича да се вре по малко известни или напълно непознати места, но предпочитано от него място за…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *