Възкресението на Църногорския манастир

Църногорският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ е на повече от осем века и е преминал през какво ли не. Разрушаван, опожаряван и разграбван, използван за пионерски лагер и за обор, до момента, в който от него остават само порутени постройки, готови да паднат всеки момент.

Малцината свидетели на славната му история вече не са между живите. А всички хроники, които са давали информация, макар и оскъдна, са унищожени преди и по време на тоталитаризма.

Когато през 1998 г. в манастира постъпва архимандрит Евгений, той го заварва изоставен и напълно ограбен. С болка разбира, че след 9.IX.1944 е бил превърнат в концлагер. Днес, след като повече от 50 години Гигинският манастир не е функционирал, хората са отвикнали да вярват и да го посещават. Според архимандрит Евгений за манастирите е добре да бъдат отдалечени и усамотени, но Църногорският е прекалено самотен и труднодостъпен.

Вече 20 години един архимандрит и един монах – Никанор, водят борба за спасението на обителта. Когато дошли тук, първото нещо, което спасили, било лековитото аязмо. След това магерницата и постройката за спане. Малко по малко възвърнали славата на Църногорския манастир.

Стотици поклонници чинно се редят на опашка, казват си молитвата, пият от живата вода и си плискат очите с нея. После усещат облекчение на болежките или напълно се избавят от тях.  Според признанията на миряни обаче изворът лекува и страдащите от стомашни мъки, бъбречни и костни проблеми,  нефункциониращи жлези с вътрешна секреция и пр. – общо 20 болести. Чудодейната вода укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервите. Аязмото извира измежду корените на стар дъб в двора на манастира. Мястото е център и на духовно здраве, а филолози напомнят, че самата дума „дъб” означава “здрав” на старобългарски.

Патроните Козма и Дамян са наречени безсребреници, защото не вземали пари от болните хора, на които с билки и с молитви връщали изгубеното здраве. Не казахме нищо и за амбициозния монах Никанор, който се отказва от светското в името на духовното. Едва ли някой знае, че преди да се замонаши, Никанор е работил като брокер на Уолстрийт.

Мнозина упрекват Никанор, че с образованието, което е получил, би бил много по-полезен извън манастира, но той отсича така: „На мястото на един брокер ще дойдат стотина други, но вярващи хора няма, които се оставят на Божията милост и искат да работят на Христовата нива. Там ми е мястото, така го чувствам като призвание.“

„Две години съм се грижил за парите на хората. Дойде време да направя това и за душите им“, обяснява със смирение 29-годишният Христо Мишков. За него се твърди, че е монахът с най-невероятна съдба.

Насладете се на галерията ни със снимки от Църногорския манастир.

]

ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЦЪРНОГОРСКИЯ МАНАСТИР

Страстен пътешественик и любител на дивата природа! През 2016та прекосява България от юг на север и от запад на изток, като описва приключенията си в две от книгите от поредицата "Пътеводител на Забравената България": КНИГА 3 - Експедиция Речен…

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

1 от 17

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *